11 ayın sultanı Ramazan geldi.. Ramazanın gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli,öğün sayısı tamamiyle değişip sahur ve iftar olmak üzere 2 öğüne düşerken kalabalık ailelerle birlikte hazırlanan binbir çeşit lezzetli sofralar
11 ayın sultanı Ramazan geldi..
Ramazanın gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli,öğün sayısı tamamiyle değişip sahur ve iftar olmak üzere 2 öğüne düşerken kalabalık ailelerle birlikte hazırlanan binbir çeşit lezzetli sofralar yerini almaya başlıyor..
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ramazan demek, hem bedeni hem ruhu terbiye etmek demektir.İnsanlar arasında muhabbetin arttığı sevgi, saygı ve yardımlaşmanın güzel duyguların yaşandığı manen doymamız gereken aydır ramazan..
Bu süreci en rahat şekilde geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin basit kurallarına uyulması şarttır.
SAHURA KALKMAYA ÖZEN GÖSTERİN..
Açlık süresi çok uzun olmakla birlikte çoğu kişinin sahura kalkmaması yapılan en büyük hatalardan olmakta ve açlık süresini daha da uzatıp sürecin zor atlatılmasına sebep olmaktadır. Siz siz olun sahuru asla ihmal etmeyin.
Sahurda çoğunlukla hafif kahvaltı tercih edin. Peynir, zeytin, süt, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf kepeği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusu olacaktır.Özellikle lifli besinler (yulaf,meyve,sebze, tam tahıllı ürünler vs.) uzun süren bir tokluk sağlar ve kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmede etkilidir.Ayrıca beslenme şeklinde meydana gelen büyük değişimle kabızlık sorunu artar lifli gıdalarla beslenme kabızlığın önüne geçmede de çok büyük önem taşır.
Ciddi reflü ve mide rahatsızlığı oluşturabilecek bol yağlı ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Vücudun gün boyu enerji alamamasından kaynaklı enerjiyi idareli kullanmasıyla birlikte enerji harcaması da az olmaktadır. Buda demektir ki metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Sıklıkla kilo alımıyla karşılaştığımız bu dönemde karbonhidrat, protein ve yağı dengeli bir biçimde almaya özen gösterilmelidir.Unutmayınız bir şeyden çok yemeniz diğerinden az yemenizdir.
SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT !
Sıcakların artmasıyla birlikte terleme ile su kaybımız artmaktadır. Yeteri kadar sıvı alımına dikkat edilmezse, su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla beraber Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak taze sıkılmış meyve-sebze suları, ayran, maden suyu vb. tüketmeye özen gösterilmelidir.
Diyabetliler (şeker hastalığı olanlar )
Diyabet bir metabolizma hastalığıdır. Diyabetli bireylerin oruç tutması büyük risk faktörü olan hipoglisemi (kan şekerinin aşırı düşmesi) ataklarını tetiklemektedir.Özellikle insülin kullanan hastaların insülin düzeylerini ayarlamaları bu süre içerisinde daha fazla önem taşıyor.Bu açıdan muhakkak bir uzmana başvurulup oruç tutabilecekleri konusunda teyit almaları riski en aza indirmeleri gerekmektedir.
ORUÇ TUTAN KİŞİLER İÇİN TAVSİYELER
Salam, sucuk, pastırma gibi tuz oranı yüksek ve gün içinde susatan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
İftarda tek seferde aşırı besin alımı yerine sahura kadar iki saatte bir ara öğün yapılmalıdır.
Pide yerine esmer ekmek dediğimiz tam tahıllı ürünleri tercih etmemiz en doğru olanıdır.
İftrada ağır hamur işleri, tatlılar yerine hafif sütlü tatlıları, sahurda ise daha çok meyveleri tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
Günde en az 2-2.5 litre olacak şekilde Bol su içilmesi şarttır. İftarda ve sahurda cacık, komposto, ayran gibi bol sıvı besinleri tercih edin.
Bol yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
İftardan sonra 30 dakikalık yürüyüş yaparak daha sağlıklı bir ramazan geçirmeyi sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı,bereketli, huzur dolu bir Ramazan geçirmeniz dileğimle..
ÖRNEK MENÜ
SAHUR
Peynir veya 1 Yumurta
Zeytin
Salatalık-Domates-Biber
Tam tahıllı ekmek
Meyve veya 1-2 çay kaşığı bal/reçel
Veya
Süt, Tost veya Çorba Tam tahıllı ekmek ,Yoğurt
İFTAR
1 kase çorba
1 Porsiyon et yemeği veya etli sebze yemeği
Salata, yoğurt
1-2 dilim Tam tahıllı ekmek
2 saaat sonra ara 1 porsiyon yoğurt,1 porsiyon meyve veya 1 porsiyon sütlü tatlı
2 saat sonra ara 1 avuç içi kadar badem, ceviz, fındık