Manisa 17. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı bu yıl görkemli bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Törende dikkat çeken bir konuşma yapan SNS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Simsaroğlu, fuarın 17 yıllık başarı hikayesini özetledi.

Konuşmasında TÜİK’in tarımla ilgili verilerine değinen Simsaroğlu, “Kentlerde yaşayan nüfusumuz 79 milyon, buna karşın köy nüfusumuz günden güne eriyor ve köy nüfusumuzun büyük bölümü yaşlı, yani üretimin aktif olarak içerisinde değil. Tüik verilerine göre 2000 de tarımda istihdam edilen nüfus sayısı 7 buçuk milyondu 2021 de artması gerekirken bu sayı 5 milyona geriledi. Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda, yani çiftçimizin ürettiği ile doyacak kentli nüfusumuz 45 milyondan 79 milyona çıktı. Bu kadar nüfusu bu kadar az çiftçi ile doyurmak kolay iş değil.

Köyden kente göç sorunu ülkemize özgü değil. Bu durum 1970’lerden sonra tüm sanayileşmiş ülkelerde yaşandı, bir çok ülke göç nedeniyle yok olmak üzere olan tarıma yeni sistemler getirdi fakat maalesef biz bu açığı pek kapatamadık, bunu yerine ithalatı ve gündelik politikaları tercih ettik. Küçük çiftçiliğe dayalı tarımımız kentlerimizi besleyemez durumda.

Bunun en yakın örneğini daha yeni yaşadık. Kovid 19 ve akabinde gelen rusya ukrayna savaşının ardından belki 2. dünya savaşından bu yana ilk kez “açlık” tehlikesi ile karşı karşıya kaldık.” Dedi.

“TEKNOTARIM” ASLINDA…

Tarımla teknolojinin ayrılmaz bir bütün olduğuna vurgu yapan Simsaroğlu, “Manisa Tarım Fuarımız ismi yani “TeknoTarım” aslında üstlenmiş olduğumuz misyonu temsil ediyor. Yani tarım ile teknolojinin buluşması. Demografik ve diğer olumsuz şartları aşmanın en önemli yolarından biri teknoloji. Başta devletimiz ve Manisa’da olduğu gibi yerel yönetimlerimiz ile hep birlikte verdiğimiz ve vereceğimiz mücadele varlık yokluk meselesidir.

SNS Fuarcılık olarak 16 yıl önce ‘Manisa’da bir Tarım Fuarı olmalı’ diyerek çıktığımız yol, sadece Manisa çiftçisinin ziyaret ettiği değil, ülkemizin bir çok bölgesinden ziyaret alan, bölgenin ve ülkemizin en verimli tarım fuarlarından biri haline gelmiştir. Bu başarıdaki en büyük teşekkür 16 yıldır “hadi fuar zamanı geldi” diyerek buraya gelen Manisa çiftçisinindir. Ve elbette fuara hazırlanarak gelen katılımcı firmalarımızın. Fuarı ilk günden bu yana işbirliği ile düzenlediğimiz Tarım il Müdürlüğümüz, çiftçiye ve tarıma olan desteğini fuarımızdan da esirgemeyen Büyükşehir belediyemiz, merkez ilçe belediyelerimiz ve daha bir çok kurumumuzun bu fuarda çok emekleri var. Çok teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kurtuluş şenlikleri Manuş Baba konseri ile başladı Kurtuluş şenlikleri Manuş Baba konseri ile başladı

"DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR"

“Daha yapacak çok işimiz var” diyerek sözlerini sürdüren Saruhan Simsaroğlu, “Hedefimiz, her geçen yıl olduğu gibi üzerine koyarak ülkemizin en büyük ve içeriği en dolu tarım fuarını Manisa’da gerçekleştirmek. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu önemli günlerde, Cumhuriyet aydinlanmasının izinde, bilimin ve aklın ışığında çalışmaya devam edeceğiz. Tüm katılımcılarımıza bereketli bir fuar diliyor. Manisa ve Türk Tarımı için fuarımızın için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.  

Editör: Murat Yalçın