Tarihe altın harflerle yazılmış bir söz vardır: “Hiçbir başarı elleri cebinde kazanılmaz” diye. Biz bu sözü bile alt üst edecek bir başarıya imza attık.

Biz Türkler böyleyizdir işte. Öyle bir iş yaparız ki dünya bizi konuşur. Yatağımızdan kalkar, sıradan kıyafetlerle, bir elimiz cebimizde hedefi vurur, ödülleri alır geliriz. İkinci olsak bile birinciden daha çok konuşuluruz. Biz böyleyizdir.

İki gündür dünya gündeminden düşmeyen bir fotoğraf var. Milli atıcı Yusuf Dikeç’in, bir elinde silah bir eli cebinde, sakin duruşuyla verdiği poz…

Atıcılık müsabakalarında sporcuların kullandığı lens, göz kapağı veya kulak koruması gibi aletleri tercih etmeyen, aynı zamanda eli cebinde yaptığı atışla gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç, Paris 2024’ün sosyal medyada en çok konuşulan ismi oldu.

Ülke gündeminden inmeyen fotoğrafın karikatürü de çizildi. Japon sanatçı Rumio Sakagi'nin milli atıcımızı bir eli cebinde ateş ederken çizdiği karikatürde, "Her ne kadar heyecan dolu olsa da, yüzü inanılmaz doğal bir ifadeye sahip," "sıradan bir tişört giymesi harika," "elini cebine koyma şekli gerçekten etkileyici" ve "gövdesi mükemmel bir şekilde hizalanmış" gibi bazı açıklamalar yazılmış.

Evet. Şüphesiz, ülke gündeminden düşmeyen başarının bu kadar konuşulmasında, atış yapan milli atıcımızın sergilemiş olduğu rahat pozisyon etkili. Bir elinde silah diğer eli cebinde yapmış olduğu atış ile dünyaya meydan okudu.

Peki bu başarı elleri cebinde mi kazanıldı? Deyimin gerçek anlamıyla cevap verecek olursak evet. Ama mecazi anlamıyla hayır. Bu başarının arkasında yıllardır verilen bir mücadele var.

Yusuf Dikeç yaptığı açıklamada, kazanmış olduğu başarı için 24 yıldır çalıştığını anlattı bizlere. Şöyle sesleniyor gençlere Dikeç:

24 yılın bir emeği var. Yaşımız ileri olmasına rağmen, aslında gençler bu sporu ileri yaşlara kadar devam ettirebilir. Yılmadan, bıkmadan çalışmanın sonunda bir şeyler kazanabileceğini gördüler. İlk başladığım yıllarda Avrupa'da, dünyada ilk finale kalırsak kendimizi başarılı buluyorduk. Artık olimpiyat 2.'liğine üzülür hale geldik.”

Bize bu başarıyı tattırdığı için Milli atıcımız Yusuf Dikeç’i kutluyorum. Nicelerine inşallah.

Sağlıcakla kalın…