Spil Dağı'na teleferik yapılıp yapılmayacağı konusu, ara ara kentte gündem oluyor. Geçtiğimiz günlerde teleferikle ilgili Manisa Valisi Yaşar Karadeniz'e soru soruldu. Vali beyin yanıtı gazetelerde çokça yer buldu. Öncesinde, Spil'de sağlık oteliyle ilgili soruya, "İnsanları, hastaları oksijene kavuşturmak için dağın başına çıkarmanıza gerek yok" yanıtını veren Karadeniz, teleferikle ilgili de dikkat çeken bir yorum yaptı.
"Teleferik de çözüm değil" diyen Karadeniz, şunları aktardı:
"Eğer Spil Dağı’nın turizme kazandırmaksa amaç, orada başka şeyler düşünmeniz lazım. Düşünmemiz lazım, hep beraber. Teleferik de çözüm değil. Niçin çözüm değil? Teleferik yapılabilir. Nasıl yapılabilir teleferik? İnsanlar Spil Dağı’nda görecek bir şey vardır, Türkiye’nin başka bir yerinde olmayan bir şey. İnsanlar onu görmek için çıkarlar oraya. Teleferiğin de bir maliyeti var. Kişi başı belki 50 belki 75 TL olacak. O parayı vermeniz için bir sebebinizin olması gerekir. Ben Karadenizliyim birçok yerde teleferik var. Ama birçoğunun kullanım amacı karne günlerinde velilerin çocuklarına karne hediyesi vermek istemesi. Sadece bu amaç için de masrafı en az 10 milyonu bulacak bir şeye gerek var mı yok mu tartışılması lazım. Teleferik oraya yapılmasın demiyorum, yapılsın ama Spil Dağı’na da başka şeylerin yapılması gerekir. Daha cazip hale getirilmesi gerekir. Bu fikrimi Milli Parklarla da görüştüm. Oraya yönelik değişik etkinliklerin, faaliyetlerin yer alabileceği bir proje üzerine çalışıyorlar. Orayı cazip hale getirebilirsek zaten teleferik kendiliğinden yapılacaktır."
Karadeniz, Spil'e teleferik konsuunu daha çok Spil'in cazibesine göre şekillenebileceğini ifade etti. Aynı zamanda maliyeti de vurguladı. En az 10 milyonluk bir masraf söz konusu...
Spil'e teleferik yapılmalı mı?
Teleferik haberleri ne zaman tartışma konusu olsa, Manisalıların büyük ekseriyeti "Neden halen yapılmadı" diye yakınıyor. Benim dikkat çekmem gereken başka bir nokta var. "Neden yapılmadı"dan ziyade, "Neden yapılmalı?" sorusunu sormak istiyorum.
Spil'e teleferik neden yapılmalı? Yapılsa kime, nasıl bir katkı sağlayacak? Bu soruları iyice düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Teleferiğin yapımı ekonomik olarak maliyetli olduğu kadar, ekolojik olarak da büyük bir risk barındırıyor. Yüzlerce, belki de binlerce ağaç bu uğurda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Evet, yok edilebilir diyorum, çünkü yakın zamanda benzer problemler Sakarya'da patlak verdi. Sapanca ilçesinde hayata geçirilmek istenen teleferik projesi protestolara sahne oldu. Yerel basında çıkan haberlere göre, projenin üst bölümünde 60 dönümlük arazide binlerce ağacın kesildiği, toprağın kazılarak beton döküldüğü ortaya çıktı. Proje bir süreliğine askıya alındı.
Şimdi aynı şeyi Spil için düşünelim... Projenin imarıdır, ihalesidir, parasıdır, harcıdır; bir kenara koyalım. Başlangıç ve bitiş noktalarında doğaya ne gibi müdahaleler olacak? Ağaçlar zarar görecek mi? Teleferik yapıldı diyelim, sonrasında Spil'de 'turizm' heyecanıyla nasıl bir betonlaşma görülecek? Bunların yanıtını vermeden, çevreci bir fizibilite raporu sunulmadan teleferiğe kalkışmak, geri dönüşü olmayan zararlar doğurabililir.
Duruma salt "Uncubozköy''den Spil'e teleferikle çıkacağız" sonucuyla bakmamamız gerektiği kanısındayım.
Kenti yüksek bir noktadan seyretmek istiyorsanız, Ağlayan Kaya'dan Mevlana'ya güzel bir manzaramız var. Şehri seyrederken adrenalin de arıyorsanız, Kentpark'ta motorlu zipline var.
Eğer çevresel sorunların olmayacağı doğru bir teleferik projesi hayata geçecekse, bu tabi ki kentin ekonomisine, turizmine büyük katkı sağlar. İyi analiz edilmeli. Risk büyük. Tüm yatırım ve emek atıl bir proje ile de sonuçlanabilir.
Teleferik projesi şansa bırakılamaz.