Başlığı okuduğunuzda “Hocam sadece eğitim mi, her şey çok pahalı her şey!” dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız da ama ben sadece eğitimden bahsedeceğim!!!
M.Ö 469-399 yılları arasında yaşayan ünlü Filozof Sokrates’in taaa o yıllarda söylediği şu söze bakın:
‘’Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın.” Mükemmel diyebileceğim, hatta dünya var oluşundan kıyamet gününe kadar geçerliliği olacağına inandığım tüm zamanlara hitap edecek bir söz.
Eğitim tüm insanlar için zorunlu bir ihtiyaçtır; ekmek,su, barınma ne ise eğitim de o kadar önemlidir. Sadece zorunlu eğitim kapsamında okul sıralarında geçen öğrenim hayatınızı düşünmeyelim, eğitim farklı.
Eğitimin öğretimden farkı mı ? Cevabı, eğitimin hayat boyu devam etmesidir. Evet, hepimiz evlatlarımızın iyi bir okulda iyi imkanlarla okumasını elbette çok isteriz. Ama okul masrafları, kıyafet, servis, kırtasiye, kitaplar, daha neler neler… Kapandı denilen ama hala devam eden dershaneler sanatsal, sosyal ve kültürel yönden de gereksinim duyulan kurslar…
Dünya artık küçük bir köy, denilerek herkesin bir değil ikincisini öğrenmek istediği ve öğrenilmesi gerektiğine inandığım yabancı dil kursları… Hepsini alt alta koyduğumuzda ciddi bir rakam tutuyor elbet. Siz de çok pahalı oluyor, diyorsunuz, doğru da diyorsunuz. Ama geleceğimiz olan çocuklarımız iyi şartlarda yetişsin, eğitim olsun dediğimizde pahalı olmuyor. Yukardaki sözü söyleyen Sokrates, tüm bu süreçleri ya da benzerlerini değerlendirip söylemiştir sözünü diye düşünüyorum. Tabi bu sözün bireysel olarak sadece veliler için geçerli olmaması gerekir; devletler, uluslar için de iyice değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Cahil kalmış bir millet yok olmaya mahkûmdur; çünkü
devlet ve toplum olarak Atatürk’ün şu sözünü mutlaka dikkate almalıyız:
“Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.”
Ve onun gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için pek çok büyük adım atıldı, atılıyor son zamanlarda, atılmalı da; ama yeterli değil, daha da olmalı.
Unutulmamalı ki bir milleti değiştirmenin en büyük silahı eğitimdir. İşte bu doğrultuda devletimize de sorumluluklar düşmekte.
Devlet eğitim alanında teşvikler verebilmelidir, eğitim yatırımı yapan kişi ve kuruluşlar desteklemelidir. Ebâ gibi, Bilişim Garajı gibi, Morpa, Smartclass gibi özel okullarda ücretle kullanılan dijital platformları tüm okullara ücretsiz vermelidir. Özel okullara öğrenci gönderen öğrencilerin velileri desteklenmelidir.
Bir öğrencinin devlete maliyeti belli, bu maliyeti sırtından alan kişi ve kuruluşlar elbette desteklenmelidir. Vergi avantajları ya da nakit yardımlar yapılmalıdır; çünkü eğitim sonuçta özel de olsa devlete verilen bir hizmettir.
Tom Peters çok güzel özetliyor bu durumu ‘’İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, kötü gidiyorsa dört katına’’ diyerek…
Eğitime yapılan yatırım ve harcamalar hiçbir zaman değer kaybetmez, boşa yapılmış olmaz; çünkü bir atasözünde der ki "Yüz yıl sonrayı düşünüyorsan, insan yetiştir." Eğitim insan yetiştirir bunu unutmadan bu bilinçle yatırım yapılmalı.
Sonuç olarak günümüz şartlarında sizlere hak veriyorum; çünkü uzaydan gelmeyen herkes görebilir. Her şey çok pahalı, eskisine göre her gün zam geliyor, neredeyse dünyadaki tüm olumsuzluklar bu durumu yaşatıyor bizlere; ancak bunun da eğitimle ilgili olduğunu düşünüyorum. Elbette hiç kimse zarar etmesin ancak haddinden fazla zam yapma, edeceği karın çok fazlasını fırsatçılık olarak kullanmak gibi yaklaşımlar, eğitimsizliğin bir sonucudur diye düşünüyorum.
Yine güzel bir sözle, Heinrich Mann’ın sözüyle bitirmek istiyorum yazımı: ‘’Eğitim yoksullar için bir sermaye, zenginler için de bir farzdır.’’ Unutmayalım hepimize eğitim şart!
Hoşça kalın, eğitimle kalın.