Büyükşehir, yeni uygulama tarzı ile Bütünşehir yasası çıktığında bir konuya dikkat çekici bir yazı yazmıştım. Bu konu köylerin mahallelere dönüştükten sonra kendi içlerinde bazıların birleşeceğini, bazı köyden dönen mahallelerin kanun gereği kapanacağı

Büyükşehir, yeni uygulama tarzı ile Bütünşehir yasası çıktığında bir konuya dikkat çekici bir yazı yazmıştım.

Bu konu köylerin mahallelere dönüştükten sonra kendi içlerinde bazıların birleşeceğini, bazı köyden dönen mahallelerin kanun gereği kapanacağını yazmıştım. Bu uygulamanın yanlışlığını belirtmiştim. Günümüz de yeterli nüfusu olmasa da tarihi bir yerleşim noktasını iptal etmenin o yerleşim birimini üzeceğini yazmıştım. Ayrıca kendisinden 3-5 km uzakta olan başka bir köye bağlanmasının sıkıntı yaratacağı aşikardı. Bunun için Ankara da masa başında bürokratların bu kanun maddesini oluşturduğunu , bunun değişmesi gerektiğini belirtmiştim.

O günlerde CHP milletvekili Özgür Özel’in de bu kanun maddesini eleştiren konuşmaları basına yansımıştı.

Bu açıklamaların ışığında, bütünşehir yasasını her ortam da ben yaptım diyen Manisa milletvekili Hüseyin Tanrıverdi muhtarlarla bir toplantı yapmıştı. Bu toplantı da şunları söylemişti: "Muhtarlığın ya da muhtarlıkların asla ve asla kaldırılması söz konusu olamaz!"

Çıkarılacak büyükşehir kanunu ile ise beldeler ile köylerin mahalleye dönüşeceğini ve mahallelerin artacağını buna paralel olarak ta muhtarların artacağını ifade eden Tanrıverdi , hiçbir zaman muhtarları yok saymadıklarını ve muhtarların sorunlarına duyarlı olmaya devam edeceklerini söyledi. Tanrıverdi’nin muhtarlara yönelik bu müjdeleri üzerine muhtarlar Tanrıverdi’yi ayakta uzun süre alkışladı.’’

Yukarıda ki seçim öncesi yazıyı neden mi yazdık. Muhtarlıklar artmadı azaldı da azaldı.

Önce Beldeler , mahalleye dönüşürken içinde ki mahallelerde tek mahalle yani tek muhtara dönüştü. Mesela Muradiye Beldesindeki 3 mahalle tek mahalleye dönüştü.

Sonra Köprübaşından farklı bir haber geldi. Tanrıverdi’nin asla ve asla dediği şey olmuş , köyler birleştirilerek muhtarlıklar, Köprübaşı belediye meclisinde azaltılmış ve kaymakamlıkça onaylanmış.

Şimdi ne mi olacak 46 köy , birbiri ile birleştirilerek 23 mahalleye dönüşmüş. 500 yıllık tarihi geçmişi ve ismi olan köy bir anda adını da kaybetmiş muhtarını da.

Aralarında kilometrelerce uzaklık olan köylerin birleşmesi yeni bir sürü sorunu beraberinde getirecektir.

İsmini kaybeden bu köylerde 60 gün sonra kanun gereği birleştirilen köy için muhtarlık seçimine gidilecektir. Yeni seçilecek muhtar hiçbir araç gereci olmadan köyünden 16 km uzakta sokağı olan eski köye nasıl faydalı olacaktır. Bu uygulama yepyeni sıkıntıları beraberinde getirir. Bize göre birleştirme eski köylere yürüyüş mesafesinde olan genellikle göçlerle kurulmuş , çoğunlukla küme evleri diye adlandırılan yerlerin birleştirilmesi ile olabilir. Olması gereken muhtar sayısının artması olmalıdır. Mahalleye dönüşen beldelerin tek muhtarla yönetilmesi zaman içinde yetişememe sorununu ortaya getirecektir.

NOT: Konumuzla ilgili olmasa da köylerin ayrı bir sorunu , köy ortak mallarının bu yasa ile ellerinde alınıp ilçe belediyelerine verilmesidir. İlçe belediyeleri de bu mal varlıklarını ya kiraya verdiler, ya da sattılar. Köyün düne kadar başta cami , okul gibi ortak değerlerinin masraflarında kullandığı mal varlığının kaybolması köylerde büyük sıkıntı yarattı. Ayrıca buralarını ihale ile köy dışından birilerinin alması , köylerde ayrı sıkıntılar yaratmıştır..