Arınç’ın hedefindeki Önder İnce, Murat Yalçın’ın sorularını yanıtladı Arınç’ın hedefindeki Önder İnce, Murat Yalçın’ın sorularını yanıtladı

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan,13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla basın sektörünün tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Özellikle tasarruf genelgesi ile yerel gazetelerin önemli gelirlerini oluşturan aboneliklerini iptal ettiren kurumlara faaliyet ve basın açıklamalarına ambargo uygulaması çağrısı yapan Filizkan, “Abone olmayan kurumlara haber de yok “dedi. 
Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak bu kararı aldıklarını açıklayan Başkanı Ali Filizkan; “Tasarruf genelgesine rağmen Manisa merkezdeki Yerel 6 gazetenin abonelik sayısını yüzde, yüz artırarak her gazeteden 2 gazete alımını 4 gazeteye çıkaran Manisa Ticaret ve Sanayi odası başkanı Mehmet Yılmaz ve Yönetimine teşekkür ederiz” dedi.  
Ali Filizkan; ”Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla Gazeteler bugün tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. ”Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelir lerinde önemli oranlarda azalma getirecektir. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının bir noktada can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.” diye konuştu. 

Editör: Murat Yalçın