Hafta sonu, Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Adana’ya gitmiştim. Tarihi Kentler Birliği, ülkemizde 2000 yılında kurulan ve her geçen gün büyüyen bir birlik. 52 Belediyenin katılımı ile başlayıp, 200'ün üstünde üye belediye ile yoluna devam etm
Hafta sonu, Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Adana’ya gitmiştim. Tarihi Kentler Birliği, ülkemizde 2000 yılında kurulan ve her geçen gün büyüyen bir birlik. 52 Belediyenin katılımı ile başlayıp, 200'ün üstünde üye belediye ile yoluna devam etmektedir. Ayrıca, Avrupa Tarihi Kentler birliğinin de önemli bir üyesidir.
Bu birlik, üyelerinin temsilcileri ile yılda bir toplantı yapar. Aktivitesini de içinden seçilmiş encümen ile her ay bir şehir de yaptığı toplantılar ile sağlar. Bu birliğe bağlı, Çekül Vakfı üniversite hocalarından oluşmuştur. Ülkemizdeki tarihi şehirlerin dokularının tekrar canlanması çalışmaları yaparlar.
Bu konuda Gaziantep, Malatya, Bursa, Amasya gibi illerde büyük çalışmalar hemen göze çarpmaktadır. Büyükşehir olarak başta Şehzadeler İlçemiz olmak üzere, Kula'da tarihi evler ve Soma ilçelerimizde ki Darkale, tarihi Kentler Birliğinin ilgi ve çalışma alanının içindedir.
Gerçi, Manisa Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışmaları yalnız birlikten gelecek desteğe bırakmadan da yapmaktadır. Sokak yenilemeleri eski çarşıda devam etmektedir. Çeşnegir Caminin etrafının açılması ve düzenlenmesi planları bitmiş uygulama safhasına gelinmiştir. Tarihi Hamam ve camilerde ki restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Gülgün Hatun hamamı çalışmaları bitmek üzereyken şimdi de Ulucami restorasyonu Büyükşehir belediyesince yapılmaya başlanacaktır. Kula'da koruma alanındaki evlerin bazıları, Büyükşehir tarafından sahiplerinden satın alınıp restorasyon çalışmaları başlamıştır. Bu konaklar Kula Turizmine zenginlik kazandıracaktır.
Adana’nın, Seyhan ilçesinde restorasyonu başlamak üzere olan yerleri ile, bitmiş olan yerlerin görüldüğü bir gezi programına katıldık. Romalılar zamanında yapılmış ve bugün hala kullanılan meşhur Kuruköprü, Büyük saat ve etrafındaki tarihi çarşı ilgi çeken yerlerdendi.
Buraları gezerken ilgimi çeken bir cadde ismi ile karşılaştım.
MANİSALI ALİ BEY CADDESİ.
Öğretmenlik hayatıma Adana'da başlamış biriyim. Ne o zaman, ne de tarihi bilgilerimde böyle bir kişi ile karşılaşmamıştım. Hemen araştırmaya başladım. Manisalı Ali Bey 1881 yılında Manisa'da doğmuş, 1938 yılında Adana da vefat etmiş.
Hangi şartlarda ve nasıl Adana’ya gittiği bilinmese de Adana’nın kurtuluş sırasında çok katkıları olan Kuva-ı Milliye’nin önemli komutanlarının biriymiş. Manisalı Ali Bey bu bölgede düşman ile yapılan savaşlarda yer aldığı gibi Konya ve Karaman civarında ki isyanların bastırılmasında önemli rol oynamış biridir. Bu yüzden Adanalılar da şehrin merkezinde ki Türk Ocağı Mahallesindeki önemli bir caddeye onun adını vermişler. Manisalılar tanımasa da rahmetli oğlu 1976–1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesinde diş bölümünde dekanlık yapmış olan Prof. Dr. Yılmaz Manisalıdır. Torunu, turizm alanında hayli ünlü olan Ali Manisalı’dır.
İnsan gurbet elde bir hemşerisine rastladığın da nasıl mutlu oluyorsa, bende Manisalı Ali Bey Caddesi tabelasında öğle mutlu oldum.
Kurtuluş savaşı öğle bir harekettir ki Manisalı Ali Bey Adana'nın kurtuluşuna katkı vermiş, Kürt Ali Efe de Manisa’nın kurtuluşuna destek olmuştur.
"Kürt Ali Efe, Parti Pehlivanla beraber bütün çatışmalarda bulunmuş, Ulus Dağı’nda şehit düşmüş, adına şarkılarda yer verilen kahramandır
Kalın sağlıcakla…