Dijital çağla birlikte her şeyin elektronik ortamda yayınlanması sonucu basılı gazete ve dergilerin can çekiştiğine şahit oluyoruz. Her geçen gün bir gazete ya da derginin kapandığını duyuyoruz. Sanırım bizler, dergi okuyucularının son temsilcileriyiz.
Ayakta kalmayı becerebilen Ot, Kafa, İzdiham, Masa gibi edebiyat dergileri çok okunanlar listesinde.
Kitapçıda gezinirken, Orhan Veli’nin doğumunun 110. yılı dolayısıyla, Kafa Dergisi’nin nisan sayısının kapağına Orhan Veli’yi işlediğini gördüm. Sevdiğim bir şair olduğu için dergiyi aldım. Eve gidip okumaya başladım. Derginin içinde gezinirken, bir sürprizle karşılaşacağımı bilmiyordum.
Dilan BOZYEL’e ait “Fotoğrafçı Kafası” köşesinde tam sayfa bir resim dikkatimi çekti.
Başında poşusu, ayağında körüklü efe çizmesi, yöresel kıyafetleriyle atın üstünde endam eden Mustafa YALVAÇ abi idi.
Gördes’in Dalgır köyünde yaşayan, düğün ve sünnetlerde atçılık yapan Mustafa Abi’den bahsetmek istiyorum biraz.
Ata geleneğimiz atcılık ve cirit oyununu yaşatmaya çalışan Mustafa Abi’yi Gördes’te tanımayan yoktur. Gördes’in kurtuluşu 5 Eylül etkinliklerinde atlı ekibiyle meydanlarda, düğünlerde, sünnet merasimlerinde onu görmeye alışığız.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir haber ile Mustafa Abi’nin şöhreti Gördes ile sınırlı kalmadı, tüm Türkiye’ye yayıldı. İHA Gördes Muhabiri Recep ŞENER imzalı, “Sahibiyle karşılıklı harmandalı oynayan at şaşırttı” başlıklı görüntülü haber sayesinde herkes tanımış oldu Mustafa YALVAÇ’ı. Bir çok kanala çıktı haber. Ben Show TV’de izlemiştim. Sosyal medyada da en çok tıklanan görüntü oldu bu harmandalı oyunu.
Son görüşmemizde, uzak bir yerden haber yapmak için bir bayan muhabirin gelip çekim yaptığından bahsetmişti. Meğer bu bayan Kafa Dergisinden Dilan Hanımmış. Dilan Hanım fotoğrafın altına şunları yazmış dergide:
“Mustafa Amca 30 yıldır düğünlere, sünnetlere atı Akçay’la gidip harmandalı oynuyor. Üstelik atı da harmandalına eşlik ediyor. Her at böyle bir eğitime yatkın olmazmış, o da atını Akhisar’dan almış seneler önce. Akçay’a harmandalı oynatmayı kendisi öğretmiş. Bu, Mustafa Amca’nın dedesinden babasına, babasından da ona öğretilmiş bir gelenek”
Geleneklerimizi yaşatan Mustaya YALVAÇ’ı tekrar kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Sağlıcakla kalın.