Sadık Cangel - Önder Aydın
MANİSA (İHA) - 
Manisa’da uzun yıllar ‘Hacet Dede Türbesi’ olarak bilinen ve özellikle Hıdrellez günlerinde insanların dileklerini yazıp kâğıt astıkları tarihi mekanın türbe olmadığı ve Saruhan Bey tarafından Manisa’nın fethinin hemen ardından yaptırılan Fetih Mescidinin olduğunun tespit edilmesi ile Şehzadeler Belediyesi tarafından restorasyon çalışmasına başlanan mescitte çalışmalar tamamlandı. 26 Ekim Perşembe Günü Manisa’nın Fethinin 710’uncu yılında Saruhan Bey türbesinde yapılacak törenin ardından öğle namazı ile birlikte Fetih Mescidi de yeniden ibadete açılacak. Manisa Kalesinin yıkık sur duvarları arasında yeniden eski günlerine kavuşan ve tüm Manisa’yı kuşbakışı gören Fetih Mescidinde beraberindeki Başkan Yardımcıları Atilla Efendioğlu ve Bilal Demir ile birlikte incelemelerde bulunan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Fetih Mescidinin Manisa’nın fethiyle aynı gün yeniden ibadete girecek olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.



İlk namaz fetih günü
Çalışmaların tamamlandığı mescitte ilk namazın Manisa’nın fethinin 710’uncu yılı olan 26 Ekim Perşembe Günü kılınacağını açıklayan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Manisa, 1313 yılında Saruhan Bey tarafından fethedildi. Saruhan Bey Bizans İmparatorluğu sınırları içinde olan Manisa’yı fethetmek için yoğun bir çaba sarf etmiş ve bu çalışmaların sonunda 25 Ekim’i 26 Ekim’e bağlayan gece bir Regaip Kandili gecesinde Saruhan Bey ve askerleri Manisa’yı Bizanslardan fethetmişlerdir. O zaman burası bir kale ve kalenin fethinden hemen sonra bu kale içinde bir mescit inşa etmiştir. Bu mescit Fetih Mescididir ve fethin bir sembolüdür. Bu kale içerisinde Saruhan Bey ve askerleri ibadetlerini burada yapmışlardır. Bu mescidin bir ismi Fetih Mescidi olduğu gibi Kale Mescidi olarak da bilinmektedir. Zaman içinde yerleşim aşağıya kaymış, şehir aşağıda yapılaştıkça burası atıl bir durumda kalmıştır. Biz göreve geldiğimizde burası virane durumdaydı. Hatta mescit olduğu dahi bilinmiyor, bir türbe olarak kabul ediliyor ve Hıdırellez’de çaput bağlanıyordu. Bu konuyla ilgili ciddi bilimsel çalışmalar yaptık ve buranın Fetih Mescidi olduğu tespit edildi. Ardından Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda buranın röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri yapılıp tamamlandı. Şehzadeler Belediyesi olarak restorasyon ihalesini gerçekleştirdik. Kurulun denetiminde ve gözetiminde aslına uygun bir şekilde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Nasip olursa da 26 Ekim Perşembe Günü Manisa’nın fethinin 710’uncu yılında Fetih Mescidini açacağız ve ilk namazımızı inşallah kılmış olacağız” diye konuştu.


Tamamen bir Türk yapısı”

Mescidin inşasından yapının tamamen bir Türk yapısı olduğunun tespit edildiğini de belirten Başkan Çelik, “Burasının bir Türk yapısı olduğunun delili olarak mescidin kubbe geçişlerindeki Türk üçgenleri, bu yapının bir Türk dönemi yapısı olduğunun delilidir ve yine güney cephesindeki mihrap nişi de buranın bir mescit olarak yapıldığının delili mahiyetindedir. Katkıda bulunan emek sarf eden tüm arkadaşlarımıza, Manisa Valiliğimize ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze katkılarında dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten de Manisa için son derece anlamlı ve önemli bir çalışmayı tamamladığımıza inanıyorum ve mutluluğumu paylaşmak istiyorum. Ecdadımıza vefamızı unutmamamız lazım. 710 yıl önce yapılan bir mescidin tekrar ayağa kaldırılması, ecdadın emanetlerine sahip çıkmak ve buranın bir Türk ve İslam yurdu olduğunu tekrar dosta ve düşmana gösterilmesi anlamı da taşımaktadır. Bu yüzden bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.



Surlarla ilgili çalışma başladı
Mescidin restorasyonundan sonra Manisa Kalesi surları için de projelere başladıklarını duyuran Başkan Çelik, “Mescidinin dışında ciddi çevre düzenlemesi çalışmaları yaptık. Surlarla ilgili de çalışmalara başladık. Birinci etapta hemen mescidin sağ tarafındaki surların röleve restitüsyon ve restorasyon projelerine başladık. Bu projeler Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra bu alanın da restorasyon çalışmamalarına başlayacağız. Bu alanda bolca özel mülkler var. Zaman içinde buraların kamulaştırılması ve bütün surların da aslına uygun bir şekilde restore edilmesiyle Manisa’nın tanıtımına, ticaretine ve turizmine ciddi katkı sağlayacak bir alandır. Buna da yürekten inanıyorum. Biz bu çalışmaların başlangıcını fethin mescidini tekrar ayağa kaldırmakla vermiş olduk. İnanıyorum ki bundan sonraki yıllarda da üzerine yeni yeni çalışmalar eklenecek ve burası Manisalıların ve bizlerin arzu ettiği noktaya gelecektir diye inanıyorum” şeklinde konuştu.

Manisa Şehir Tiyatrosu perdelerini Manisalılar için açıyor Manisa Şehir Tiyatrosu perdelerini Manisalılar için açıyor



Hem cumhuriyet hem fetih kutlanıyor
Bu haftanın Manisa için önemli bir hafta olduğuna değinen Başkan Çelik açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu hafta Manisa için iki büyük kutlamayı aynı anda gerçekleştiriyoruz. Bunlardan birincisi cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü. Bunu büyük bir coşkuyla tüm yurtta olduğu gibi Manisa’da da kutluyoruz ama Manisa açısından bu haftanın ikinci önemi de Manisa’nın fethinin 710’uncu yılını kutluyoruz. Saruhan Bey tarafından Manisa 26 Ekim 1313 tarihinde fethedilmişti. Manisa hem cumhuriyetin 100. yılını kutluyor hem de fethedilişinin 710’uncu yılını kutluyor. Dolayısıyla her iki kutlamada Manisalılara hayırlı olsun.”

Editör: Ali Gözen