Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun çok sevdiğim bir şiiri var:
“Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası
Ayak seslerinden tanırım
Ne zaman bir köy türküsü duysam
Şairliğimden utanırım.”
Evet, sadece türkünün en iyisi yakılmıyor köylerde. En güzel yaşam hikayeleri, en sıcak fotoğraflar ve en derin acılar köylerden çıkıyor.
Tarım, çiftçilik, hayvancılık köylerde.
Atatürk boşuna dememiş, “Köylü milletin efendisidir” diye.
Her ne kadar Büyükşehir yasasıyla köyler artık mahalle statüsüne geçse de “köy” ün tadını vermiyor ve biz bu tabiri kullanmaktan vazgeçemiyoruz.
Bu “köy” meselesi nerden çıktı derseniz anlatmaya başlayayım.
Gördesli Muhtar Kerim Çakır, 2014 yılında Nakıpağa Mahallesi Muhtarlığına seçildi. 2015 yılından buyana Sosyal Yardımlaşma Mütevelli Üyesi. 2016 yılında da Gördes Derneği Başkanı olarak seçildi.
Geçtiğimiz günlerde Kerim Çakır yeni bir hizmete başladı. “Kerimin Dolmuşu” adıyla açmış olduğu youtube kanalında Gördes’in köylerini dolaşarak tanıtım videosu hazırlıyor.
Köylerin isimlerinin nereden geldiği, tarihi, geçim kaynağı, köylerde bulunan yetenekleri keşfederek gün yüzüne çıkarıyor. Yapmış olduğu çekimleri görsel ve müziklerle süsleyerek halkın hizmetine sunuyor. Açıkça söylemek gerekirse izlediğim videoları başarılı buldum.
Gördes’e bağlı merkezde 8 mahalle ve 56 köy bulunuyor. Kerim Çakır şimdilik 10 köyü gezerek tanıtım sağladı.
Kendisiyle yapmış olduğum görüşmede, “Köylerdeki ilginç, bilinmeyen, keşfedilmeyen kişi ve olayları gün yüzüne çıkarıyoruz. Mesela Doğanpınar mahallemizde daha önce yıktıkları caminin kıblesi güneye bakıyormuş. Kalemoğlu mahallesinde yağlı boya ressamını keşfettik. Dargıl mahallesinde çay demlenemeyen ama böbreklere iyi gelen su var. Kızıldam Mahallesinde bulunan kahvehanede çay bedava. Buna benzer ilginç olayları tespit ederek videolarını yayınlıyorum” şeklinde konuştu.
Gördes’in köylerini gezerek gönüllü olarak tanıtan Muhtar Kerim Çakır’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Sağlıcakla kalın…