Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Yusuf Atılgan 27 Haziran 1921 yılında Manisa’da doğmuştur. Gerçek adı Yusuf Ziya’dır. 1936 yılında Manisa Ortaokulunu bitirmiştir.
1939 yılında ise Balıkesir Lisesinden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyan yazar öğrenimini tamamladıktan sonra Akşehir’in Maltepe Askeri Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapmıştır.
Türkiye Komünist Partisine katıldığı ve bazı faaliyetlerde bulunduğu için hapse atılmıştır. 1946 yılında serbest kalan Yusuf Atılgan öğretmenliği elinden alındığı için köyüne yerleşerek çiftçilik yapmaya başlamıştır. 1976 yılında tiyatro oyuncusu Serpil Gence ile ikinci evliliğini yapmıştır.
1989 yılında kalp krizi geçiren yazar İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.
Modernizm akımının etkisinde olan Yusuf Atılgan edebiyata şiir yazarak başlamasına rağmen asıl ününü yazdığı romanlarıyla yakalamıştır. Romanlarında iç gözlem tekniğini kullanmıştır.
Zaman zaman ise bilinçaltı ve psikanalitik yöntemlere başvuran yazar bireylerin ruh halini başarılı bir şekilde eserlerine aktarmıştır.
Fertlerin yabancılaşma, yalnızlık ve hayata tutunamama gibi ruh hallerini başarıyla aktaran yazarın roman karakterleri psikolojik bir yıkıma uğramıştır.
Köy ve kent hayatının yaşam biçimlerini çok iyi bir gözlem yeteneğiyle özgün olarak aktarmıştır. En önemli romanları olan Anayurt Oteli ve Aylak Adam kitabında yalnızlık ve psikolojik yabancılaşmayı işlemiştir.
Ayrıca Aylak Adam romanı edebiyatımızdaki ilk postmodern anlayışın kırılmaları sayılabilir.