Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede önemli adım Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede önemli adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Fransuva’ya Filistin konulu bir mektup gönderdi.

Erdoğan mektubunda, insanlığın İsrail saldırıları altındaki Filistin’de yaşananlara ilişkin sesini yükseltmesi gerektiği çağrısında bulundu, Gazze’de uluslararası hukukun çiğnenmesine müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin insani diplomasi amacıyla Kırım’ın yasadışı ilhakının gerçekleştiği 2014 yılından bu yana Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekleyip, Filistinli masumların da yaşam hakkını savunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, 7 Ekim 2023 tarihinden beri gönderdiği 45 bin tona yakın insani malzemeyle Gazze'ye en fazla yardım sağlayan ikinci ülke konumuna gelmiştir. Aralarında Hristiyanların da bulunduğu, 450 refakatçinin eşliğinde, 429 Gazzeli hasta ve yaralının tedavisi de ülkemizde sürdürülmektedir.” ifadelerini kullandı.

“İNSANLIK HUKUKUN ÇİĞNENMESİNE DAHA FAZLA MÜSAADE ETMEMELİ”            

“Öldürmenin tüm Semavi dinlerce haram kılındığı bilincine sahip olan insanlık, Gazze’de uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemelidir.” diye yazan Erdoğan, insanlığın, savaşta bile dokunulmaması gereken hastaneler, okullar, camiler ve kiliselerin bombalanması karşısında sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Filistin-İsrail sorunu adil bir çözüme kavuşturulmadan, Ortadoğu’da kalıcı barışın mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti’nin vücut bulması ve uluslararası toplumun eşit bir üyesi olarak küresel sistemdeki yerini alması şarttır.” dedi.

"DİYALOG KURABİLEN AKTÖRLERE İHTİYAÇ VAR"

Erdoğan mektubunu şöyle sürdürdü:

“İnsani yardımların ulaştırılamaması nedeniyle açlıktan ölümlerin baş gösterdiği Gazze'de mübarek Ramazan ayında dahi ayrım gözetmeksizin devam eden İsrail saldırıları ve üçüncü yılına giren Ukrayna Savaşı’nın küresel etkileri başta olmak üzere, karşı karşıya bulunduğumuz meydan okumalar, uluslararası toplumun iş birliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesini gerekli kılmaktadır.

Dünya çapında yayılan İslam karşıtlığı, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi son dönemde toplumlararası barış ve istikrarı tehdit eden eğilimler de akılda bulundurulduğunda dünyamız, kapsayıcı ve akılcı siyasete, her koşulda bütün taraflarla diyalog kurabilen aktörlere, tarihte hiç olmadığı kadar ihtiyaç duymaktadır.”

İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRME MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak insani değerler ve dünya barışına hizmet amacıyla Vatikan’la diyalog ve işbirliğini daha da geliştirme amacında olduklarını da söyledi.

Editör: İclal Çiçek