Üzümün yanı sıra sofralık ve zeytinyağı konusunda da önemli şehirler arasında yer alan Manisa, hem çiftçisine hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Bu kapsamda Manisa’da 31 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Zeytin ağaçlarından iyi bir verim elde etmek için de belirli aralıklarla budama işleminin yapılması gerekiyor. Manisalı çiftçiler de budama sonrası kesilen odunları çeşitli alanlarda değerlendiriyor.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, budan sonrası artan odunlarla ilgili önemli bir açıklamada bulundu.
Özarı, her yıl 1 milyar 500 milyon TL’nin yakıldığına dikkat çekti.
Kırkağaç ilçesinde 3 milyon Manisa’da ise 31 milyon adet zeytin ağacının bulunduğuna dikkat çeken Özarı, “Zeytin ağaçlarının sağlıklı bir büyüme yapıp , verim vermesi için , her yıl mutlaka hasattan sonra budama yapılması şarttır. Yoksa ,ağaçlarımız ağaç olmaktan çıkar , çalımsı bir hal alır ve kesinlikle meyve vermez.Ağacın büyüklüğüne küçüklüğüne göre de , ağaç başı 10 kilo ile 50 kilogram budama artığının çıktığını varsayalım. Bunu da ortalama ağaç başına en alt rakamdan tutup 10 kilogram diyelim. Peki ağaç başına 10 kilogram budama artığı çıktığını düşünürsek , 31 milyon adet zeytin ağacından ne kadar budama artığı odun çıkar. Ben hesabımı yaptım, eğer yanlış yapmadıysam benim hesabıma göre, zeytin ağaçlarımızdan her yıl 310 milyon kilogram ya da 310 bin ton odun çıkmaktadır.”ifadelerini kullandı.
310 bin ton budama artığı odunun parasal karşılığı da hesaplayan Özarı, “Onun da kilosunu 5 TL'den hesap edersek, benim hesabıma göre 1 milyar 550 milyon TL yapar Demek ki biz Kırkağaç’ta 155 milyon TL, Manisa il genelinde ise 1 milyar 550 milyon TL'lik bir parayı yakıp kül ediyoruz. Üstelik bu para katma değersiz ham haliyle hesap edilmiş bir para” dedi.
Budama artıklarıyla neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulunan Özarı,
“Kompost gübre yapılabilir. Budama artıkları toplanıp yakın çevredeki enerji santrallerinden elektrik enerjisine çevrilebilir Pelet sobaları için pelet soba yakıtı yapılabilir. Bir de budama artıklarımızı bu şekilde katma değerli bir hale getirildiğinde kaç para yapacağını hesaplarsak artık orasını da varın siz hesaplayın. Bunları niye yazdım sevgili çiftçilerimiz. Birisi çıkar bu rakamları görür ilgisini çeker, bunları değerlendirmek için aklına Bizim de aklımıza gelmeyen farklı projeler gelir. Bakarsanız her yıl yakıp küllerini savurduğumuz 1 milyar 550 milyon TL para, katma değerli hale gelip ülke ekonomisine kazandırılabilir ve çiftçilerimiz için ek bir gelir kapısı olabilir” ifadelerini kullandı.
Özarı, "Unutmayalım ki bir zamanlar buğday hasadından ve mısır hasadından geriye kalan hasat artıklarını da yakıp kül ediyorduk şimdi ne oluyor hepsi hiç ziyan olmadan değerlendiriliyor.
Siz şimdi şöyle diyebilirsiniz , başkanım bunları yazacağınıza siz ne güne duruyorsunuz, Ziraat odası ne güne duruyor diyebilirsiniz ve haklısınız da , ama inanın bu Ziraat odamızın gücünü çok ama çok aşan bir proje." dedi.
Özarı, son olarak, "Yaktığımız bu odunlarla 68 bin emekli maaşı 103 bin asgari ücret 1300 adet TOGG araç 750 adet daire alınıyor" ifadelerini kullandı.