Manisa'da 19 Kasım Salı günü hangi doktorlar görev yapacak? Manisa'da 19 Kasım Salı günü hangi doktorlar görev yapacak?

Sadık Cangel
MANİSA (İHA) -
Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında "Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi" kapsamında 11 ilde UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) oluşturuldu. Bakanlığın talimatıyla 2005 yılında 16 gönüllü ile Manisa’da da UMKE oluşturuldu. Manisa'da bugün 209 kişiden oluşan gönüllü UMKE ekibi bulunuyor. Ekip üyelerinin her biri kendi görevlerini icra ederken, her an göreve gidecekmiş gibi gerekli donanıma sahip olarak hazır bekliyor.


Balıkesir’in koordinatör il olduğu UMKE 10. Bölge’de Balıkesir’in yanı sıra Çanakkale ve Manisa da afet ve acil durumlarda sağlık hizmeti veriyor. En kısa sürede olay yerine ulaşmak, medikal kurtarma hizmetlerinin verilmesi, hasta ya da yaralı naklinin hızlı ve güvenli şekilde yapılabilmesi için yıl boyu eğitimlere tabi tutulan ekip üyeleri 2024 Yılı UMKE Faaliyet Programı kapsamında yer alan ve 7-11 Ekim 2024 tarihleri arasında Manisa’da yapılacak olan UMKE Temel Eğitimi gerçekleştirilecek. Eğitime Balıkesir, Çanakkale ve Manisa illerinden toplam 25 personel katılırken, Manisa’dan 15 personel eğitim alacak.

Manisa UMKE ekibi, diğer UMKE ekipleri gibi afet ve acil durumlarda sağlık hizmeti sunmak, afet bölgelerinde koordinasyonu sağlamak, kitlesel kazalarda triaj yapmak, enkaz altındaki vatandaşların tedavisini başlatmak, seyyar hastaneleri kurmak gibi birbirinden zorlu görevleri yerine getiriyor.



Manisa’da bir adet UMKE istasyonu hizmet verirken, istasyon ekibi acil sağlık hizmeti vermenin yanında ihtiyaç halinde UMKE vakalarına da çıkıyor. 205 metrekare kapalı alandan oluşan deponun acil ve afet durumlarda sağlık hizmeti verebilecek ekipmanı barındırıyor. Manisa’da 6 adet 72 metrekare şişirilebilir sahra tipi çadır bulunurken, ihtiyaç halinde acil müdahale ünitesi oluşturmaya yetecek ekipman malzemeleri de bulunuyor. 3 adet UMKE vaka aracı, 1 adet UMKE acil müdahale aracı ve 2 adet UMKE lojistik aracı için depo alanın yanında bir de park alanı oluşturuldu.



Manisa’daki UMKE çalışmaları hakkında bilgi veren Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, “UMKE Temel Eğitimi hazırlık dönemindeyiz. UMKE, Sağlık Bakanlığının organizasyonu ile 2003 yılında kuruldu. 2003 yılında 11 ilin katıldığı gönüllülük uygulamasına Manisa 2005 yılında 16 personelimizle katıldık. UMKE personel sayımızı o günden bugüne sürekli yükselterek bugün 209 personelimiz oldu. UMKE personelimiz kendi görevleri dışında, hekimlik, hemşirelik, sağlık memurluğu, teknikerlik gibi işlerini bir yandan yaparken bunun dışında da her zaman afetlerde hazır bir şekilde medikal kurtarmanın bir üyesi olarak beklemektedir. Onlarla gurur duyuyoruz. Birçok afette, depremde, yangında, enkazdan yaralı çıkarmada, kitle trafik kazalarında triyaj yapmak gibi seyyar hastane seyyar çadır kurmak gibi birçok fonksiyonu var personelimizin. Bizim ekibimizin önemli bir parçası. Biz 10. Bölge’ye bağlı bir iliz. Balıkesir’in koordinatörlüğünde Çanakkale ve Manisa olarak bir bölgedeyiz. 7-11 Ekim 2024 tarihleri arasında Manisa’da UMKE Temel Eğitimi gerçekleştirilecek. Eğitime toplam 25 personel katılacak. Manisa’dan 15 personel diğer 10’u da Balıkesir ve Çanakkale’den olacak. Sürekli UMKE ordumuzu büyütüyor ve çoğaltıyoruz. 6 Şubat depremlerine kadar personelimiz birçok deprem ve afette görev aldı. 6 Şubat Depremlerinde de ekiplerimiz görev aldı. Lojistik anlamda çok büyük malzeme ve teçhizat kayıplarımız oldu. O dönemde lojistik hizmetlerini yine aynı düzeye çıkarmak için yoğun çaba gösterdik. Şuan Manisa’da 6 adet 72 metrekare şişirilebilir sahra tipi çadır bulunurken, ihtiyaç halinde acil müdahale ünitesi oluşturmaya yetecek ekipman malzemeleri de bulunuyor. 3 adet UMKE vaka aracı, 1 adet UMKE acil müdahale aracı ve 2 adet UMKE lojistik aracı hazır bekliyor. Bir afet anında yola çıkmak için bekliyor. Bu süreçte ekiplerimiz çok yoğun çalıştılar, gönül verdiler hepsine sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Editör: İclal Çiçek