Art arda meydana gelen deremler hepimizi korkuttu. Ve öyle görünüyor ki hep tetikte tutacak bizi. Dünya döndükçe deprem olacak çünkü. Sallanırken aklımıza gelen ilk soru o an bulunduğumuz binanın sağlam olup olmadığıdır. İşin kötü yanı test etme şansımız yok. Müteahhidin insafına kalmışız.
Aklımızda bir şey daha var. Yakınlarımız… Çocuklarımız… O an nerdeler, hangi binadalar? İşte asıl beni korkutan da bu. Okul binaları…
Manisa’da zaman zaman bazı okul binalarının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle güçlendirildiği biliniyor. Eskiden binaların, hele hele devlet kurumlarına ait binaların nasıl yapıldığı herkesçe malumken gel de korkma!
Peki biz ne yapacağız?
Elimizden ne gelir? Çocuklarımız bu binalarda güvende mi? Bu soruyu Manisa Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş’a sordum. Aynı sorunun cevabını o da merak etmiş ki, Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Bakanlığa sormuşlar. Bakanlık da Manisa’daki okul binalarını incelemek üzere uzman ekip gönderme kararı almış. Ve bugün o ekip Manisa’da olacak.
Manisa’daki 1100 özel ve devlet okulu var. Bunların büyük bölümü incelenecek. Depreme dayanıklı kaç binamız var, göreceğiz. Eğer gerçekçi bir rapor hazırlanırsa ki bundan emin olmak istiyorum, Manisa’daki eski okul binalarının çoğunun yıkılması gerekebilir. Bu da Manisa’da kısa vadede eğitimde aksamalara neden olabilir. Ancak ilerisi için hayırlı ve de elzem bir hamle olur diye düşünüyorum.
“Okul binaları sağlam mı değil mi?” sorusuna gelince…
Bence sağlam olmayan bina sayısı sağlam olandan daha az. Ama var. Ve bir tek riskli binanın bile nasıl bir felakete yol açacağını hepimiz az çok tahmin edebiliriz.
Geçtiğimiz gün merkezde yaşanan deprem esnasında 10 binlerce öğrenci sınıflardaydı. Okullardaki öğrencilerin tahliyesi en az 15-20 dakika sürmüştü. Bu konuda ciddi ihbarlar aldık. Bu da şu anlama geliyor; Bina sağlam değilse vay halimize. Çünkü istediğiniz kadar deprem tatbikatı yapın, o an süre çok kısa. Ve en önemli unsur binanın ayakta kalması! Tahliye maalesef mümkün olmayabilir…
ÇOCUKLARA BEDAVA
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Manisa’da çeşitli noktalarda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Malum 23 Nisan çocuk bayramı. Ve çocuklar bol bol eğlenme imkanı buldu. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kurum çocuklara jest yaptı. Çok da güzel oldu. Haftalardır depremler nedeniyle korku dolu günler geçiren çocuklar için 23 Nisan şenlikleri ilaç gibi geldi.
PSİKOLOJİK OLARAK SALLANMAK
Oturduğum ev 6.kat olduğu için en küçük sarsıntıyı hissediyorum. Ve deprem olmasa bile zaman zaman sallandığımızı zannediyorum. “Psikolojim bozuldu” diye düşünürken benzer şeyleri çevremdekilerin de yaşadığını fark ettim. Birçoğumuz aynı durumdaymışız meğer. Nasıl atlatacağız bu durumu bilmiyorum ama şu sürekli deprem oluyor halleri bir süre daha huzursuz edeceğe benziyor.
EGE’NİN EN BÜYÜK KİRAZ PAZARI AÇILDI
Şehzadeler Belediyesi ilçedeki mevcut imkanları en verimli şekilde hizmete dönüştürme konusunda oldukça başarılı. Şehzadeler’in coğrafi yapısı ve imkanları Yunusemre ilçesi gibi değil. Genişleme alanı kısıtlı. Belirli doneler var. Bunlardan biri de kiraz. Şehzadeler belediyesi bu doneyi değere çevirme konusunda güzel bir adım attı. Sancaklıbozköy’de yapımı tamamlanan kiraz pazarı hizmete açıldı. Umarım bu pazaryeri üreticinin ürününü direkt paraya çevirmesine vesile olur.
Çünkü ve maalesef ülkemizde üreticilerden çok komisyoncular kazanıyor.