Dün gece Manisa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında yaşananlar çok düşündürücü. Mecliste Devlet Bahçeli’nin isminin Salihli’deki Kent Meydanından kaldırılarak yerine Atatürk isminin verilmesi yönündeki önerge kabul edilince MHP ve Ak Parti sıralarından itirazlar yükseldi.
Hatta MHP adına Mehmet Palabıyık, Ak Parti adına da Berk Mersinli açıklamalar yaparak yapılmak isteneni kınadılar. Daha sonra meclisi terk ettiler.
Asıl olaylar bundan sonra başladı.
Karara tepki gösteren MHP teşkilatları, İl Başkanı Cüneyt Tosuner öncülüğünde organize olarak toplantıdan çıkış yapan CHP’lilere tepki gösterdi. Olaylar büyüyünce arbede hatta yumruklaşmaya varan olaylar meydana geldi.
Yaşananlar bana 80 öncesi olayları hatırlattı. O dönemde solcu-sağcı diye ikiye ayrılan vatandaşlar birbirleriyle çatışmış, binlerce insan hayatını kaybetmiş ya da idam edilmişti. Dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren’in yaptığı askeri darbe ülkemizi en az 20-30 yıl geriye götürmüş, büyük acılar yaşanmıştı.
Dün gece gördüklerimiz bir CHP-MHP çatışmasıydı. Ve daha vahim sonuçlara yol açabilirdi.
MHP Genel Merkezi’nin “memnun olduk” açıklamasına gelmeden önce şu soruya cevap arayalım:
Bu duruma neden gelindi?
2023 yılının mart ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'nin almış olduğu kararla Salihli'deki meydana Devlet Bahçeli ismi verilmişti.
O günden bu yana çok uzun bir süre geçmedi ama siyasi dengeler adeta evrim geçirdi. O günün şartlarında Salihli'yi ve büyükşehri MHP'li isimler yönetiyordu. 31 Mart yerel seçimlerinde tüm dengeler CHP'nin lehine değişti. CHP gerek Salihli'de gerekse büyükşehirde hem başkanlığı hem de meclis çoğunluğunu kazandı.
Geçtiğimiz haftalarda Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, ilçede Devlet Bahçeli'nin adının verildiği meydanın ismini değiştirmek istediklerini açıklamıştı.
O gün başlayan tartışmalar salı akşamı yapılan büyükşehir meclis toplantısına yansıdı.
Önergeye göre meydandan Devlet Bahçeli'nin ismi kaldırılacak yerine Atatürk ismi konacaktı. Öyle de oldu çünkü çoğunluk CHP'de. Tabii bu karar iki partinin üyelerini ve yöneticilerini karşı karşıya getirdi. Sonrası malumunuz...
Peki bunlara gerek var mıydı?
Her yeni gelen belediye başkanı bir öncekinin aldığı kararı hiçe sayıp isim değişikliğine giderse ne olur?
İşte salı gecesi yaşananlar olur, yani kaos olur. Tartışma olur, kavga olur. İnsanlar birbirlerini boşu boşuna kırar, döker.
Mesela Bülent Ecevit'in de ismi birçok yatırıma veya tesise verilmiştir. MHP'li belediye değiştirirse sonuç ne olur?
Her gelen belediye "Yok ben bu ismi beğenmedim, başka isim koyacağım" derse bu işin içinden çıkılmaz.
Mazlum Nurlu'nun bu ısrarını yanlış buluyorum. Bu gereksiz hamle Ferdi Zeyrek'i de zor durumda bırakmıştır.
Göreve geldiği günden bu yana halka ve toplumun her kesimiyle olumlu ilişkiler kuran Ferdi Zeyrek, meclis toplantısı çıkışında hiç gereksiz bir gerginliğin ortasında kalmıştır.
Siyaset sonuçları itibariyle çok dikkatli yapılmadır. Hangi hamlenin ne sonuçlar getireceği iyi hesaplanmalıdır.
Devlet Bahçeli'nin ismini kaldırmak gereksiz bir toplumsal gerginliği başlatmaktan başka bir şey getirmez. Veya Bülent Ecevit'in veya Tayyip Erdoğan’ın veya bir başka siyasetçinin...
Bu hamleler toplumu daha da kamplaştırır.
Büyükşehir Meclisi'nin Manisa'nın onca sorunu varken böyle gereksiz bir gündemle meşgul edilmesi zaman kaybından başka bir şey değildir.
Devlet Bahçeli'nin isminin o meydana verilmesi yanlış dahi olsa kaldırılması doğru değildir.
SİYASETTE GÖRÜLMÜŞ EN BÜYÜK TERS KÖŞELERDEN BİRİ
Bugün MHP Genel Merkezi’nin Manisa’da yaşananlarla ilgili açıklama yapması bekleniyordu. Öncesinde sabah saatlerinde CHP İl Başkanı İlksen Özalper, basınla buluştu, isim değişikliğinin neden yapıldığını anlatmaya çalıştı.
Daha sonra ise MHP’den beklenen açıklama nihayet geldi. Siyaset tarihinde görülmüş en büyük ters köşelerden birini yaptı Devlet Bahçeli. Bu tavır Manisa teşkilatları hatta Ak Parti grubunun tavrıyla da ters düşüyordu. Öyle bir açıklama ki, CHP’liler bile eminim şaşkındır.
Ters köşe ifadesi genelde futbolda kullanılır ve kaleciyle topun farklı köşelere gönderilmesini anlatır.
Bahçeli tam da bunu yaptı. Herkes tepki beklerken, o tam tersine “destekliyorum, memnun oldum” dedi. Bu gerçekten çok çarpıcı bir yaklaşım. Beklenmeyen bir durum.
Devlet Bahçeli’nin Genel Sekreter İsmet Büyükataman aracılığıyla yaptığı açıklama siyaset açısından çok ince detaylarla dolu.
Açıklamadan birkaç satır aktarayım:
-Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında alınan kararla Salihli’de bulunan 'Devlet Bahçeli Kent Meydanı' isminin 'Atatürk Kent Meydanı' olarak değiştirilmesini bu anlamda yerinde buluyoruz.
-Atatürk’ün adının geçtiği hiçbir tartışmaya mahal vermediğimizi ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün adının yaşatılması konusundaki hassasiyetimizi ifade ediyor, belediye meclisinin aldığı kararı destekliyoruz.
-Atatürk’ün tüm hatıralarına sırt çeviren, fikirlerinden kopan, partisinin kuruluş ayarlarını terk eden bir zihniyetin partimiz ve genel başkanımız üzerinden yaptığı kurnaz siyaseti görüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi, hiçbir zaman Atatürk’le ilgili maksatlı ve istismar kokan tartışmaların içerisinde olmayacak ve Mustafa Kemal Atatürk ismine sonuna kadar sahip çıkacaktır. Çünkü Atatürk demek Türkiye demektir. Onun fikirleri ve hatıraları bize emanettir.
-Aziz Atatürk’ün ismi bizim için tartışmasız bir noktadadır. Eğer bir yerde Atatürk’ün adı var ise Milliyetçi Hareket Partisi daima Atatürk’ün tarafındadır. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, Atatürk isminin yaşatılmasını her zaman desteklemektedir. Dolayısıyla Manisa Salihli’de bulunan meydana Atatürk Kent Meydanı ismi verilmesi Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’yi ve bizleri memnun etmiştir.
Vay vay vay…
Sonuna bir de; “Şimdi dağılabilirsiniz” dese tam olacakmış.