Bugün hem kitap hem sağlık hem de ziyaret diyerek Yeşilay Derneği Manisa Şubesi tarafından hayata geçirilen Yeşil Kitap Kahve’yi ziyaret ettim. Güzel dizayn edilmiş, ferah, aktif olarak kullanılabilecek güvenli bir ortam oluşmuş. Emeği geçenleri tebrik etmek lazım.
Hem kütüphane hem kafe ortamında hissederek değerli dostlarım diye hitap etmek istediğim Manisa Şube Başkanı Sayın Salih Fulcun ile Başkan Vekili Sayın Levent Akçalı tarafından yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgilendirildik ve eğitim alanında yapılabilecek etkinliklerle ilgili güzel bir sohbet gerçekleştirdik. İlgi ve alakaları için kendilerine çok teşekkür eder çalışmalarında başarılarının devamını dilerim.
Bu dernekle ilgili kısaca bilgi vermek gerekirse şunları belirtebilirim.
Kuruluş adı "Hilal-i Ahdar" olan dernek Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da kurulmuş. "Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "kamuya yararlı dernek statüsü" verilmiştir.
Ülkemizde her yıl Yeşilay'ın kurulduğu 1-7 MART tarihleri arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Cemiyet, yurdumuzda ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında; kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. Bunların hepsi de birbirinden önemli konular:
Alkol bağımlılığı
Tütün bağımlılığı
Madde bağımlılığı
Kumar bağımlılığı
Teknoloji bağımlılığı
Son yıllarda çalışmalarını oldukça yoğunlaştıran Yeşilay, her zaman çalışmalarını takdirle karşıladığım bir kuruluş oldu ve olmaya da devam ediyor.
Şunu da belirtmek lazım bu çalışmaların esas amacı genç nesilleriniz bağımlılıklarla hiç tanışmadan yapılan mücadeleyi kazanmak en güzel olanı.
Ben her zaman bu anlamlı ve geleceğimiz olan çocuklarımız adına çok da yararlı olduğunu düşündüğüm kuruluşu, hani şu denizyıldızını denize atan adam var ya, ona benzetiyorum. Bilenleriniz elbet vardır hikaye şöyle.
Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder. ‘Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz?’ diye sorar. Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi de ‘Yaşamaları için’ yanıtını verir. Adam bu defa ‘İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkan yok. Sizin bunları atmanız neyi değiştirecek ki?’ der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, ‘Bak onun için çok şey değişti.’ karşılığını verir.
Evet, belki herkes için amacına ulaşamayabilir; ama bir kişi bile olsa, onun için değişmiştir hayat. Bir denizyıldızı daha hayata karışmıştır. Daha nice sönmüş yıldızları, ışığına kavuşturmaları dileğiyle…
Regaib Kandilinizi kutlarım. Sağlıkla kalın, kitapla kalın, hoşçakalın…