WhatsApp Image 2023-11-18 at 12.30.22-2

Toplantıda konuşma yapan Kasapoğlu, “Türkiye olarak dopingle mücadele konusunda çok kararlı adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz” dedi.

Toplantıda; Rusya Anti-Doping Ajansı'nın uyumsuzluk durumu, Dopingle Mücadelede İnsan Hakları Sporcu Danışma Grubunun Raporu, Sporcuların Dopingle Mücadele Ombudsmanı ve Dünya Dopingle Mücadele Programı danışma süreci, Ajansın temel performans göstergelerine ilişkin ilerleme ve WADA Stratejik Planının (2025-2029) güncellenmesi, WADA 2022 Faaliyet/Yıllık Raporunun ve 2024 Bütçesinin Onaylanması, WADA Yönetişim Reformları Uygulamaları, 2024 yılı için Mütevelli Heyeti, İcra Komitesi (ExCo), Daimi Özel Komiteler ve Daimi Komitelerin oluşumunun onaylanması gibi önemli gündem maddelerinin yer aldığı Toplantıda ayrıca, Uzman Komitelerin 2023 çalışmaları da dahil olmak üzere WADA'nın ana faaliyet alanları, WADA Etik Kurallarındaki Değişiklikler, WADA Çıkar Çatışması Politikasının Kabulü, İnsan Hakları Etki Değerlendirmesi Projesinin Ön Raporu ve Dünya Dopingle Mücadele Programı Güncelleme çalışmaları hakkında tartışmalar gerçekleştirildi. 

“Türkiye, dopingle mücadelede önemli bir dönemecin eşiğinde”

Toplantı’nın gündemi ile ilgili konularda konuşan Dr. Mehmet Kasapoğlu; 

“WADA’daki Avrupa Konseyi temsili pozisyonumuza ilave olarak Taraf Devletler 9. Konferansında (COP 9), Batı Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada’yı temsilen Büro Başkan Yardımcılığına seçildik. Dopingle mücadelede uluslararası tecrübemizi sürekli geliştirme gayreti içindeyiz. Bunun yanında, uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde WADA başta olmak üzere ilgili bütün paydaşlarla istişare içinde Ulusal mevzuatımızı oluşturma sürecini yürütüyoruz.” dedi. 

“Yönetişim Reformlarını şeffaf bir şekilde uygulayan WADA'nın tüm çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.”

Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) Mütevelli Heyetinde Avrupa Konseyi’nin tek kamu otoritesi temsilcisi olarak söz alan Kasapoğlu konuşmasında Yönetişim Reformlarını şeffaf bir şekilde uygulayan WADA’ ya memnuniyetini dile getirirken, temsiliyetin daha geniş bir çerçevede uygulanmasına yönelik beklentisini de açıkladı. Kasapoğlu; 

“Sporcuların ve Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşlarının sporun ve anti-doping politikalarımızın en önemli aktörleri olduğu şüphe götürmez bir gerçektir.

 

Bu nedenle Yönetişim Reformlarının belki de en önemlisi, Sporcuların ve Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşlarının WADA yönetiminde temsilinin artırılmasıdır. Bu doğrultuda yapılan reformlar sonucunda, WADA Sporcu Konseyi ve WADA Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşları Danışma Grubundan temsilcilerin Mütevelli Heyetimizde ve Yürütme Komitemizde yer almasını WADA’nın kapsayıcı yönetim anlayışı açısından çok değerli buluyorum. Onların ve diğer üyelerin atanmalarıyla WADA’nın dopingle mücadelede spor kamuoyunda daha güçlü bir şekilde temsil edildiğine inanıyorum.” dedi.

Spor hareketi ve kamu otoritelerinin temsil edildiği 42 üyeden oluşan Mütevelli Heyeti, WADA'nın en yüksek politika yapıcı organı. Mütevelli Heyeti, WADA’nın yönetim ve yürütme işlerini İcra Komitesine havale ediyor ve buna göre, İcra Komitesi önemli faaliyetlerin yerine getirilmesi ve değerlerin yönetimi ile ilgili kararlar için Mütevelli Heyetine tavsiyelerde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Mardin'de konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Mardin'de konuştu