Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü isminden de anlaşacağı üzere Sultani yani sultanlara layık olan üzüm. Dolaysıyla ülkemizin önemli bir ihracat ürünü. Uzun yıllardan bu yana bu coğrafyadan Avrupa başta olmak üzere birçok pazara da ulaşan önemli bir meyvedir. Tabi önemli pazarlara gidiyor. Kuru üzüm olarak İngiltere, Hollanda, Almanya gibi hakikaten tüketici talebin çok özel olduğu zor pazarların olduğu pazarlara hazırlanıyor. Dolaysıyla üretim süreci de hasat süreci de o derece hassas olmak zorunda. 500-550 milyon dolarlık bir ihracattan bahsediyoruz. Bu ihracat kapsamında iş ve işlemleri bir yıl boyunca sürüyor. 24 Temmuz’da komisyon kararıyla Sultani çekirdeksiz üzüm için kesim kararı verildi. Bugün ilk kesimi gerçekleştiriyoruz. 25 Temmuz’da ise taze olarak pazarlarda olacak. İhracat olarak yola çıkacak. Taze pazar olarak da Rusya pazarı bizim için çok önemli. Rusya’nın yanında dünyanın birçok ülkesine taze üzüm olarak da ihracatını gerçekleştiriyoruz” dedi. 

Değişen iklim şartlarının çiftçilerin işlerini zorlaştırdığını ifade eden İl Müdürü Öztürk, “Atalarımız demişler bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. Dolaysıyla bağcılık 12 ay içerisinde olmanız gereken bir iş. Çiftçilerimiz bu zorlu şartlarda hasada kadar bu ürünlerini yetiştiriyorlar. Bu şartlar çiftçilerimizin işlerini daha da zorlaştırıyor diyebiliriz. İklim değişikliğini tarımsal üretimde son yıllarda iyice hissetmeye başladık” dedi. 

Rekolte çalışmalarının komisyon çalışmasıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Öztürk, “Sultani çekirdeksiz üzüm üreten tüm ilçelerimizde 90 kişilik ekiple rekolte çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz yapıyoruz. Tüm paydaşlar bizim çalışmamız içerisinde yer alıyor. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Araştırma Enstitüsü gibi kurumlar paydaşlarımız arasında yer alıyor. 10-15 gün içerisinde rekolte belirlenecek. Rekolteyi şimdiden erken açıklamak doğru değil. Ama biz hem ihracat için hem iç piyasa hem de dış piyasa için yeterli ürünü çıkaracağımızı öngörüyoruz” dedi. 


Değişen iklim şartlarından dolayı sahada sıcaklığın artmasıyla birlikte 10-15 günlük bir erkenciliğin söz konusu olduğunu vurgulayan İl Müdürü Öztürk, “Üzüm ve diğer ürünlerde bu şekilde gözlemimiz var. 10-15 gün öne çekilmiş durumda. Bu da iklimin getirdiği karşımızdaki bir sonuç. Bütün bunlara göre çiftçilerimiz bu değişkenliklere göre planlamalarını yapıyor. Bu şartlar üretimi de zorlaştırıyor da diyebiliriz. Manisa’da yaklaşık 50 bin çifti üzüm işiyle uğraşıyor. 655 bin dekar bir alandan bahsediyoruz sadece sultani çekirdeksiz üzümde. Tabi bu yoğun bir emek demek. Fiyatlar serbest piyasa şartlarında belirleniyor. Ama fiyat konusunda her kesimin memnun olacağı bir fiyat bekliyoruz” diye konuştu.

Türk Kızılay'dan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın’a ziyaret Türk Kızılay'dan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın’a ziyaret