Dün gece yayımlanan Valiler Kararnamesiyle 16 ilin valisi değişti. Bu sıradan bir kararname değil bence. En azından Manisa açısından öyle.

Çünkü Manisa Valisi Enver Ünlü Manisa'ya vali olalı henüz 13 ay olmuştu.

Atandıktan sonra ilk 3-4 ay zaten ziyaretlerle ve benzer etkinliklerle geçti. Son 13 ayda çok absürt, çok vahim bir hata veya ihmal de olmadı.

Valiler Kararnamesinin gece yayınlanacağı, dün gündüzden belliydi. Ben açıkçası Manisa’nın listede olacağını sanmıyordum. Çünkü atanalı henüz 13 ay olmuştu. Merkeze çekilmek için ne yapmış olabilirdi ki?

Ama bu bizim düşüncemizdi. Ankara öyle düşünmemiş.

Bugün ulusal medyada bazı yazarlar her ne kadar Manisa Valisini telaffuz etmeseler de genelde Süleyman Soylu'ya yakın isimlerin merkeze çekildiğini yazdı.

Enver Ünlü ile ilgili böyle bir detay söz konusu mudur bilmiyorum. Ancak kararnamenin Enver Ünlü'yü çok derinden üzdüğünü Gaziler Günü etkinliğinde gözlemlemek zor olmadı.

Ben o yüzden bu kararnameyi "ağlatan kararname" olarak değerlendiriyorum. İli yöneten, devletin en üst makamının 13 ay oldu demesi ve ardından gözlerinin yaşarmasına üzüldüm. Bir şehrin valisinin vedası böyle olmamalı. Bu bir şok çünkü.

Valilerin büyükşehirlerde çok fazla rolünün olmadığı bilinen bir gerçek artık. Biz bunu 2014'ten bu yana Manisa'da fazlasıyla tecrübe ettik.

Büyükşehirlerde asıl patron belediye başkanıdır. Çünkü bütçe, para kimdeyse yetki de bir nevi onda olmuş oluyor.

Eskiden Özel İdare vardı. Dolayısıyla valinin yetkileri bir hayli fazlaydı. Şimdi tüm ilçeler ve mahalleler, en ücra yerleşim birimlerinin bile yönetiminden, yatırımlarından büyükşehir belediyesi sorumlu.

Diyeceğim şu; Manisa'ya isterse her ay bir vali atansın. Şehri etkileyen bir durum yok. Ancak devletin itibari ve işleyişi bakımından hoş bir durum değil. 13 ayda bir valinin atanması veya yer değiştirmesi veya merkeze alınması nasıl açıklanabilir ki?

Varsa bir hatası söyleyin ikna olalım. Eğer yoksa bu insanlara da yazık, ailelerine yazık.

Valiyken bir anda baş müfettişlik görevine dönmek, o bürokrat açısından ne kadar zor bir durum. Ve çok kısa süre valilik, kaymakamlık yapıp merkeze çekilenler var.

Bu süreci yaşayan bir bürokratın devlete millete ne kadar faydalı olacağı da tartışılır.

Ben atanmasın demiyorum ama bir valinin, bir yöneticinin atandığı bölgeye faydalı olabilmesi için en az 3 yıl görev yapması gerekir. Belediye başkanları neden 5 yıllığına seçiliyor?

Ve maalesef son 15 yılda üst düzey bürokrat atamalarında ölçü fazlasıyla kaçtı.

Son örneğini dün yaşadık.

Bir valiye veya bir yöneticiye başarısız diyebilmek için en az 3 yıl koltuktaki performansını görmek gerekir. Şimdi Sayın Enver Ünlü başarılı mıdır, değil midir sonucuna nasıl ulaşacağız?

Niye geldi, niye ağladı, niye gidiyor?

Soru çok ama cevap yok.

Ve inanın toplum nezdinde bu atamalar “Yine mi değişti” tepkisiyle karşılanıyor. İster istemez oluşan bu algı pek hayra alamet değil.