Bağlarda, domates, kavun, salatalık gibi sebze ve meyvelerde mildiyö, yalancı mildiyö,

riski çok yüksek! İlaçlamaya dikkat.

Aşağıda, mildiyö ile ilgili genel bilgiyi okumanızı öneririm.

Yağış veya çiğ toprakta yeterli nem sağlıyorsa, toprakta bulunan sporların çimlenmesi 8-11 °C, 18-20 °C’de gerçekleşir.

Yaprağa bulaşma sonrası Çimlenme 20-27 °C’Ier arasında 1 saat içinde meydana gelir.

Çimlenme için diğer önemli bir koşul yaprağın 4-5 saat ıslak kalmalıdır.

Yaprağın alt yüzeyi infeksiyonlar için daha uygundur, yaprağın alt yüzeyinde daha çok stoma bulunur. Su damlaları yaprağın alt yüzeyinde daha iyi tutunurlar ve kurumadan daha uzun süre kalırlar. Bu nedenle infeksiyonlar daha çok yaprağın alt yüzeyinde görülür.

Bilinenin aksine, sürekli yağışlar hastalık için uygun değildir. Çünkü yaprak sürekli yıkanır ve sporlardan temizlenir. En iyisi hafif yağmurlar ve sabaha doğru oluşan çiğdir.

Hava sıcaklığı 30 °C’yi aştığında fungus ölür. 6 °C’nin altında ise yaşam fonksiyonlarını durdurur.

Yaprakların altında mildiyö oluşması için en az 12 °C sıcaklık ve %70 orantılı hava nemi gerekir. Bazı kaynaklara göre orantılı hava nemi %98-100 olmalı ve bunun yanında en az 4 saatlik bir karanlık dönem gerekmektedir.

Sporların oluşumu için uygun sıcaklık 18-22 °C’dir.

Rüzgar aracılığıyla nemli organ yüzeyine eriştiklerinde zoospor vererek çimlenirler. 22-25 °C’dir. Optimal koşullarda çimlenme ile penetrasyon arasındaki süre 90 dakikadan azdır. Sporangiumlar çoğunlukla gece oluştuklarından infeksiyon sabah erken saatlerde cereyan eder. Güneş doğduktan sonra birkaç saat güneş ışığına maruz kalan sporangiumlar aktivitelerini kaybederler.

Hastalığı teşvik eden faktörler

Mildiyö, toprağın, havanın ve konukçu bitkinin nem miktarını arttıran her türlü faktör tarafından teşvik edilir. Bu nedenle epidemilerin oluşumunda tayin edici unsur yağmurdur. Sıcaklık yalnızca hastalığın oluşumunu hızlandırır veya geciktirir. En ciddi epidemiler ılık ve yağışlı geçen bir kış, arkasından yağışlı bir ilkbahar ve 8-10 gün aralıklarla sağanak yağış olan yaz aylarında oluşurlar. Bu koşullar sporların (yani hastalığa sebep olan üreme hücresi) canlı kalmasını, ilkbaharda yağmur alarak sporlanmalarını ve hastalığın bağda ve kavunda, domateste vb bitkilerde oluşup yayılmasını kolaylaştırır. Aralıklarla gelen yağmurlar ise taze, yeni sürgünlerin oluşumunu ve dolayısıyla infeksiyonu teşvik eder.

Saygılarımla.