İyi Parti’nin Manisa Milletvekili listesinin ilk sırasına ismi konduğunda çoğumuz kendisini çok iyi tanımıyorduk. Seçim çalışmaları, tanışma toplantıları, etkinlikler, ziyaretler derken Şenol Sunat hanımefendiyi daha yakından tanıma fırsatımız oldu. Ne de olsa milletvekilimiz.  

Genel Başkan Meral Akşener, Sunat’ı 1.sıradan seçtirerek ‘partinin Manisa’daki patronu sensin’ mesajı vermişti. Şenol Sunat bu sıfatını seçim çalışmaları esnasında çok da ön planda tutmadı. Daha ılımlı, daha sevecendi. Ancak seçimler bittikten sonra, seçildikten sonra farklı bir Şenol Sunat portresi dikkatimizi çekmeye başladı.    

Meral Akşener’in ‘Bacım’ diye hitap ettiği, kendisine çok yakın bulduğu bir isimden bahsediyoruz.  Genel merkezde bir hayli güçlü.  Dominant bir kişilik.

Akşener’in kendisine olan güveni şimdilik sonsuz, sınırsız gibi görünüyor. Bu da Şenol Sunat’ın gücüne güç katıyor.

Ancak siyaset çok farklı bir mecradır. Sonuç odaklıdır. Verilen her karar, yapılan her kişi seçimi partinin dinamiklerini etkiler.

Ve zamanlama!  

Gücü kontrollü kullanırsanız işe yarar. Kontrolsüz güç sağına soluna zarar verebilir.

Şimdi bunları niçin yazdım?

Tarih 19 Eylül 2023.

İyi Partili iki genç isim sayfalarında fotoğraf paylaştı. Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan ile Şehzadeler Belediye Başkan aday adayı Ahmet Karadağ… Ortada genel Başkan Meral Akşener, Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak ve tabiki Manisa Milletvekili Şenol Sunat.  Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir de orada. Yerel seçimlere daha 6 ay varken bu ziyaret niye?  

Malumun ilanı desem çok erken, demesem ne diyeceğim?  

Meral Akşener’in bu iki ismi kabulü ‘adayım sizsiniz’ anlamı taşıyordu.  

Sonrasını biliyorsunuz. Tufan Akan ve Ahmet Karadağ, art arda aday adaylıklarını ilan ettiler.   

Tüm bu gelişmeler partide adeta bir şok dalgası yayılmasına neden oldu. Çünkü daha seçime altı ay varken belediye başkan adaylığı düşünen birçok ismin önü kesilmişti bile. Bırakın adaylığı, aday adayı olmaya bile fırsat kalmamıştı.   

Bunun ne sakıncası olabilir diye de düşünebilirsiniz.

Çok ciddi sakıncaları var.

İnsanlar siyasete belirli hedefler ve amaçlar için girer. Bu amaç ortadan kalktığı anda küskünlükler başlar. Bunun önüne geçmenin tek yolu istişare ve sabırdır. Eğer kafanızda bir isim varsa, bir adayınız varsa önce partinizin üyelerini, yönetimleri buna hazırlarsınız.

Şenol Sunat’ın bunu hiç yapmadığını gördük.  

Şenol Sunat’ın Genel Başkan Meral Akşener’i de fena halde yanılttığını düşünüyorum. Bu yanıltma Tufan Akan ve Ahmet Karadağ isimleriyle ilgili değil. İkisi de karşılığı olan isimler. Sorun zamanlamayla ilgili…

Hiçbir istişare yapmadan, partinin iç dinamiklerini dikkate almadan yapılan bu ziyaret, bu adaylık dayatması, parti içinde hiç yoktan kavgalara hatta istifalara neden oldu. Daha da olacak.

İyi Partililerin sosyal medyada, orda burada yaptığı paylaşımlara, çarşıda dönen dedikodulara bakar mısınız?

Tüm bu olan bitenin tek sorumlusu Şenol Sunat’tır. Bu süreci çok aceleci ve acemice davranarak, geleceği parlak Tufan Akan ve Ahmet Karadağ’ı gereksiz yere tartışmaların ortasına itmiştir.

Sayın Şenol Sunat, herkese, her aday adayına eşit mesafede kalsa, adil davransa, parti içinde istişareler yapsa ve nihai kararını herkesi ikna ettikten sonra verse bu istifalar, bu homurdanmalar, bu tepkiler olmazdı.  

Bu partiye kuruluşundan bu yana hizmet veren isimler, koşturan insanların hiç mi hakkı yok. Onların görüşleri sorulmaz mı?   

Artık geri de adım atılamaz. Bugün Meral Akşener Tufan Akan ve Ahmet Karadağ’ı açıkladı. 

Evet Şenol Sunat’ın istediği oldu. Ama doğru olan bu mudur?  

Ya Özgür Özel CHP’nin genel başkanı olursa ve yeniden ittifak gündeme gelirse ne olacak?

O zaman topa CHP ve belki de diğer partiler de girecek. Acaba bu ihtimal hiç düşünüldü mü? Pek sanmıyorum…

Ana itibarıyla şu bir gerçek: İyi Parti’de işler iyiye gitmiyor ve bunun sorumlusu partinin üyeleri, gönüllüleri değil, yönetenlerdir.