Seçimler öncesinde en doğal tartışma konusudur sen mi birinci ben mi atışmaları. 30 Mart’a bir aydan kısa bir süre var. Alışılagelmiş tartışma yine alevlendi. Anketler de tabi... Ama bu kez durum biraz vahim! Rakamlar havada uçuşuyor. Yüzde 50’yi bulan bu

Seçimler öncesinde en doğal tartışma konusudur sen mi birinci ben mi atışmaları. 30 Mart’a bir aydan kısa bir süre var. Alışılagelmiş tartışma yine alevlendi. Anketler de tabi... Ama bu kez durum biraz vahim! Rakamlar havada uçuşuyor. Yüzde 50’yi bulan bulana!..

Peki yüzde 50 almak o kadar kolay mı?

Anket firmaları özellikle mi yapıyor bilmiyorum. Sanki her anket firması, anketi yaptırtan kişiyi veya partiyi orgazm etmeyi amaçlamış! Moral vermek için midir nedir bilmiyorum ama fena halde birileri seçim bittiğinde yanılacak.

Çünkü;

30 Mart’ta geçerli oy sayısının (özellikle geçerli oy sayısı diyorum, çünkü seçmen sayısıyla karıştırabiliyor) 800-850 bin olduğunu varsayarsak, bir partinin yüzde 50 oy alması için 400 bin oyu geçmesi lazım. 2011 genel seçiminde Ak Parti 405 bin oya rağmen yüzde 46,92’de kalmış, yüzde 50’yi bulamamış. CHP ise 250 bin civarında oy alarak 2.parti olmuş. MHP 145 binler de kalmış.

3 yıl önce Manisa’daki tablo bu...

2009 yerel seçimlerinde merkezde kaybeden Ak Parti il genelinde birinci parti. Oy oranı yüzde 36.1. Aynı Ak Parti 2011 genel seçiminde il genelindeki oyunu yüzde 46’92'ye çıkarmış. Arkadan gelen partilerin sıralamasında dikkat çeken bir fark var. 2009’da MHP 2.parti, 2011’de ise CHP 2.parti.  Bu, şu anlama geliyor; MHP yerel seçimlerde Cengiz Ergün’ün merkezdeki farkını toplam oy yüzdesine iyi yansıtmış, 2.parti olmuş.   

MHP’nin il genelindeki gücü 2011 genel seçiminde 145 bin oy olarak tezahür etmiş. 30 Mart’ta Cengiz Ergün bu rakamı 350 binin üzerine çıkarabilecek mi?

Özgür Özel rüzgarı ne kadar esecek? 

Hüseyin Tanrıverdi en son seçmde Ak Parti'nin yüzde 46 küsür olan oy oranını ne kadar koruyabilecek?   

Yerel seçimler öncesinde tabloyu tam tersine çevirecek gelişmeler tartışılıyor? Her üç parti açısından da çeşitli avantajlar ve dezavantajlar mevcut.  Ancak hiçbir veri herhangi bir partiyi yüzde 50 oy kazandıracak kadar net değil. Şuan böyle bir fotoğraf göremiyorum. Belki bu tablo 20 Mart'tan sonra netleşebilir. Bu bağlamda anketler bana seçimleri maniple etmeye yönelik organize bir çalışma gibi geliyor.  

Hile yapılıyor yani!

Yanılma ihtimalim var mı? Elbette var. Bu bir tahmin. Bu bir sesli düşünme. Çok karmaşık bir tablo olmasına rağmen naçizane tahminim şöyle;

Manisa genelinde hiç bir parti bu şartlarda 400 bin oy barajını aşamayacak. Dolayısıyla hiçbir partinin yüzde 50 oy alma şansı yok. Bu durumda 350 bini geçen seçimleri de göğüsler gibi... Yani kazanan ile kaybeden arasında çok oy farkı olmayacak. Büyükşehir belediyesinde de partilerin sandalye sayısı birbirinden çok farklı olmaz.

Tabi kimin kazanacağına nihayetinde millet karar verecek. Sandıktan ne çıkarsa başüstüne. Ama ille de "kazananı" şimdi açıkla derseniz söyleyeyim;

Anket firmaları! 

ve 30 Mart'a kadar daha da kazanacaklar!