Çocuk Hastanesi sorunu Manisa’nın en önemli sağlık problemine dönüştü. Manisa’da çocuk hastanesi yok mu?
Var…
Birkaç ay önce hizmete giren Şehir Hastanesi bünyesinde açıldı. Poliklinik de var, doktor da… Ancak hastane Adnan Menderes Mahallesi 132. sokakta. Şehrin tam doğusunda.
Yani merkeze 7-8, şehrin batısına ise 10-12 km mesafede.
Bu mesafe belki çok olmayabilir. Ancak ateşlenmiş, havale geçiren bir çocuğu yetiştirmek için oldukça uzak.
Eskiden yarım yamalak da olsa bir çocuk hastanesi vardı. Moris Şinasi adıyla uzun yıllar hizmet verdi bu hastane. Ancak son zamanlarda hastane yetersiz kaldığı için çocuklar perişandı. Defalarca gündeme gelen bu hastanenin yerine daha büyük ve modern bir hastane yapılması herkesin talebiydi. Derken Şehir Hastanesi tamamlandı ve çocuk hastanesi de buraya taşındı.
Ancak bu kez problem boyut değiştirdi.
Keçiliköy’de oturan bir ailenin gece çocuğunun ateşlendiğini varsayalım. Gidebileceği en yakın ve tek çocuk hastanesi 12 km mesafede. Ve yaklaşık varış süresi 20 dakika.
Veya Laleli’den bir çocuğu hastaneye yetiştirme süresi yaklaşık 12 dakika.
Eskiden nasıldı?
Hastane Manisa’nın tam merkezinde bulunması nedeniyle mesafe bakımından çok ciddi sorun teşkil etmiyordu. Ancak mevcut düzenlemeyle Manisa’nın batısında oturan çocuklu aileler için Şehir Hastanesi’ne gitmek, hele hasta acilse çok sıkıntılı bir durum.
Gündüz de çocuklu bir annenin veya ailenin Şehir Hastanesine gitmek için biraz çileli bir yolculuğu göze alması gerekiyor.
Bu sıkıntı defalarca ve farklı şekillerde dile getirildi, getiriliyor. Aileler adeta ‘çocuk hastanesi’ diye yalvarıyor.
Son olarak eski Devlet Hastanesi binalarına Ağız ve Diş Sağlığı semt polikliniği yapılacağını duyurduğumuz habere adeta yorum yağdı. Çok net bir şekilde istiyorlar bunu.
Ailelerin talebi şu; Merkezi bir yerde, ya Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nin bir bölümü veya eski Devlet Hastanesi’nin Çocuk Hastanesi olarak dizayn edilmesi…
Gelen yorumların büyük bölümü kadınlardan. Yani annelerden.
Manisa’da çocukların tedavi olabilme sorunu kısmen çözüldü belki ama Şehir Hastanesi’nin bu hızla büyüyen şehre bu mesafe varken yetmeyeceği aşikar…
Bu durumda merkezi bir çocuk hastanesi şart gibi görünüyor. Çözüm bulunabilir. Kolay değil ama imkansız da değil. Ailelerin sesine kulak verelim. Özellikle annelerin... Çünkü onlar bir şey istiyorsa bilin ki çocuklar ağlamasın diyedir!